Шест векова манастира Каменац

Заклоњен вијугавим путевима и брдима недалеко од Кнића, на путу ка селу Честин већ шест векова опстаје манастир Каменац.

Један је од најстаријих у овом делу Шумадије. Подигнут у време деспота Стефана Лазаревића, сина кнеза Лазара крајем 14 и почетком 15 века.

Исти извор каже да је деспот одлучио да се подигне манастир на месту на коме се транспортовао камен из оближњег мајдана за манастир Каленић.

Тако је каже предање настало име, али је то само једна од легенди која се задржала у народу, јер писаних трагова до тог времена данас нема. Природа је сасвим сигурно заклонила манастир током бурних векова српске историје.

На овом месту застају верници, туристи, радозналци, али и истраживачи на пољу историје, медија, културе.

Застали смо и ми покушавајући да пренесемо хармонију и склад који владају у манастиру Каменац, где је, стало време.

Овде престаје сваки звук ужурбаног 21 века, боје и тонови природе обухватају сваког посетиоца, као што већ шест векова грле и чувају манастирско здање.

Ауторка Слађана Обрадовић Чукарић

Шест векова манастира Каменац (I – епизода)

Шест векова манастира Каменац (II – епизода)

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *