Синдикати и министар Шарчевић о предложеним моделима наставе

Представници четитри репрезентативна просветна синдаката разговарали су са министром просвете Младеном Шарчевићем о предложеним моделима наставе за предстојећу школску годину.

Представници синдиката кажу да је састанак требало организовати раније, како би својим предлозима више утицали на документ који је донет око организације наставе од 1. септембра.

Ружица Тодић Брдарић из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ каже да су на састанку анализирали предочене моделе и указали на оно што је за њих најважније, а то је безбедност запослених и ученика.

Фокус је, како каже, био на законској норми да се поштује четрдесеточасовна радна недеља за просветне раднике. Од министра су добили уверавања да ће то бити испоштовано.

Потпредседник Уније синдиката просветних радника Србије Звонимир Јовић напомиње да је став тог синдиката да је добро што се деца враћају у школе, али да се мора максимално водити рачина о безбедности ђака и запослених.

Он је нагласио да је тај синдикат имао замерке које се односе на број ученика и величину учионице, поштовање четрдесеточасовне радне недеље.

Њихова сугестија је и да запослени који имају неке хроничне болести не учествују у настави уживо, већ да се укључе у онлајн наставу.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је данас био први радни састанак са синдикатима, да је сада моменат да се они укључе, да је на састанку било конструктивних предлога, посебно око наставе у средњим стручним школама.

Министар наводи да је разрешена дилема о преоптерећености наставника и учитеља.

Напомиње да ће наставници на онлајн платформи радити само да би допунили фонд часова.

Током рада у школи, додаје, највише посла имати учитељи и њима је радна норма испуњена.

Један број наставника због другачије организације посла неће имати пуну норму и они могу одрађивати друге послове који су у структури рада, као што су дежурства и разни видови помоћи око учења са ђацима.

На састанку са министром просвете учествовали су представници Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *