Систематски прегледи за будуће прваке до 20. марта

Систематски прегледи деце, за упис у први разред основне школе, почео је 30. јануара и трајаће до 20. марта.

Прегледи се обављају у Дечјем диспанзеру сваког радног дана. Поред основне документације, коју родитељи треба да припреме, потребна је и потврда лекара да је дете спремно за школу.

Школе у Србији спремне су за још једну генерацију првака. У Крагујевцу ће, ове године више од 1.720 првака сести у школске клупе.

Систематски преглед почиње код изабраног педијатра, од ког се добијају упути за прегледе специјалиста и лабараторијске анализе.

Све амбуланте Дома здравља заказују прегледе. Након добијених резултата свих лекара специјалиста, завршни део систематског прегледа се одвија код изабраног педијатра, након чега будући прваци примају вакцину.

Више од половине будућих првака, већ је обавило прегледе, што показује да су родитељи добро информисани.

На систематски преглед потребно је понети и картон за вакцинацију, који се добија у надлежној здравственој установи, на првој имунизацији, а која представља званични медицински документ.

Здравствено стање малишана одређују лекари у Дому здравља, док зрелост детета за упис у први разред процењује школски психолог, чији је преглед такође обавезан.

Уобичајено, и овог лета биће и родитеља који ће чекају последњи тренутак за систематски преглед. На срећу, искуства показују да се ради о малом броју седмогодишњака.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *