Скуп љубитеља „фића“ у Маслошеву

Удружење љубитеља “фића“ организовало је овог викенда традиционалну Фићијаду.

Чланови удружења провозали су своје љубимце путевима Шумадије, од Тополе и Опленца до приватног домаћинства у селу Маслошево код Страгара.

Удружење љубитеља “фића“ основано је пре 18 година са циљем да се овај национални ауто презентује широм Србије, али и да се очува сећање на некадашњу фабрику аутомобила “Црвена застава“.

На овогодишњој Фићијади окупило се око 30  љубитеља овог аутомобила који су дошли из Тополе, Аранђеловца и Крагујевца.

Идеја организатора била је да се овог пута обиђу места у Шумадији у којима су се производили делови за крагујевачку фабрику аутомобила. 

Најчешће дестинације које обилазе ови ентузијасти су манастири, језера, планине, али највише градове у којима су се производили делови за овај ауто или возиле ауто трке у којима су учествовали аутомобили домаће производње.

Домаћин Фићијаде био је Радисав Радојковић који је организовао читав догађај и на свом имању у Маслошеву, као крајњој дестинацији, угостио чланове удружења.

Након вожње, свима је пријало освежење уз пиће, музику и гулаш. 

У плану је да 18. јуна буде организован Фестивал “фића“ чији ће домаћин, традиционално, бити град Крагујевац.

Један од циљева чланова удружења је да се у наредном периоду у Крагујевцу направи споменик “фићо“, аутомобилу којег се сви радо сећамо.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.