Скупштина данас о избору нове владе, Вучевић подноси експозе


Председница Народне скупштине Ана Брнабић сазвала је за данас посебну седницу на чијем дневном реду је избор владе и полагање заклетве председника и чланова Владе Србије.

Мандатар за састав владе Милош Вучевић изнеће на седници, која почиње у 12.00 сати, програм и предложити састав владе.

Вучевић је јуче саопштио имена 31 члана свог кабинета које ће предложити парламенту, а међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у влади.

Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља.
Нестраначких личности је четири, а жена има 10, рекао је Вучевић и додао да је учешће СНС још веће, и да је највише нових министара предложила СНС, као и највећи број жена.

„Водили смо рачуна колико је нових и старих, питање је било ко може да одговори на изазове и задатке, ко може да буде део јединственог тима, јер не сме да буде конфедерација министара“, казао је Вучевић.

Заједничка порука је, како је истакао, да буду јединствени у очувању државних и националних интереса.

Како је предвиђено Уставом Србије, Народна скупштина гласа у целини о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика.

Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри, а може имати и министре без портфеља.

Број потпредседника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на предлог кандидата за председника Владе.

Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала.

Заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Досадашња влада, коју је предводила Ана Брнабић, чинило је 25 ресорних министара и три без портфеља.

Брнабић се на функцији премијерке налазила у три мандата од 29. јуна 2017. године..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *