Слаба продаја половних уџбеника у Крагујевцу

Волонтери Удружења „Колонија образовања“ који су ове године организовали и поставили 16 пултова за продају и размену половних уџбеника за основце и средњошколце кажу да се слабо продају коришћене књиге.

Ни купци, одноносно родитељи и ученици нису задовољни, а разлози се крећу од неисплативе разлике за продате и купљене књиге, до тога да цео комплет могу да размене за неколико уџбеника.

Ипак, и продавци и купци половних уџбеника сложни су у једном: да је коронавиурс потпуно променио образовање, па стрепе да ли ће се поновити прошла школска година?

Прошле године на данашњи дан базар половних уџбеника био је препун родитеља, ученика, продаваца половних комплета књига.

Плато испред Робне куће данима су испуњавали посетиоци који су могли повољно да размене, продају или купе уџбенике.
Годину дана касније, само 16 тезги на којима је организован сусрет оних који су понудили половне уџбенике и њихових купаца.

Уочљиви су и средњошколци који долазе са пуним ранцем прошлогодишњег комплета уџбеника и уз доплату размене књиге за следећи разред.

Ипак, у односу на прошлу годину,кажу и продавци и купци ситуација је знатно неповољнија, а за све је крива корона тврде грађани.

Размена или откуп половних уџбеника и пре две, три деценије одвијала се без позамашне зараде.

Једина предност тада је била што је постојао само један издавач уџбеника, па је наизглед свима било једноставније обавити трампу, или откуп.

Данас је, кажу излагачи велики проблем што различити издавачи уџбеника имају различите цене, а то опет утиче на цену и половне књиге, па се због тога дешава да се на базару уступе три четри књиге за једну до две.

Цене комплета половних књига за основну школу на овом месту су од 3 до 6 хиљада динара, док се за средњу школу комплети могу набавити по нешто вишој суми.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *