Слабовиди Крагујевчанин најбољи на Међународном шаховском турниру у Параћину

На недавно завршеном Међународном шаховском турниру који се традиционално организује у Параћину ове године учествовале су 22 земље.

У великој конкуренцији такмичара, прво место освојио је Крагујевчанин Миле Бјелановић, а његова победа има већи значај, јер је Бјелановић слабовид и има очуван вид само три процента.

На турниру је био једини такмичар са инвалидитетом.

Бјелановић ће бити и једини представник Крагујевца у српској репрезентацији на Шаховској олимпијади за слабовиде особе на Родосу.

Крагујевчанин Миле Бјелановић одавно са пријатељима који су слепи и слабовиди игра шах на Брајевој табли.

Љубав према шаху одвела га је на традиционални турнир који се одржава у Параћину.

Конкуренција је била велика. Играло се по неколико партија дневно, а Бјелановић је, међу 160 такмичара који су дошли из 22 земље, освојио прво место.

Његов успех је велики, јер је шах играо на таблама које нису намењене слепим и слабовидим такмичарима.

Средином октобра на Родосу ће бити одржана Шаховска олимпијада за слепе и слабовиде, на којој ће учествовати и репрезентација Србије.

Једини члан из Крагујевца међу такмичарима који ће представљати нашу земљу је Миле Бјелановић који ће ускоро отићи на припреме у Апатин.

У Савезу слепих Србије је око 12 хиљада слепих и слабовидих.

У крагујевачкој подружници Савеза је 400 слабовидих и слепих из Крагујевца и осталих шумадијских општина.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.