Славска трпеза ове године дупло скупља

Иако је понуда на пијаци на Аеродрому богата и разноврсна, потражња за намирницама које се користе за припрему славске трпезе је скромна.

У односу на прошлогодишњу сезону слава, цене су занчајно веће.

Крагујевачке домаћице углавном припремају најосновније, односно скромније трпезе за овогодишњу славу, а продавци на пијаци, у рибарницама, посластичарницама или печењарама такође примећују да су се наручене количине умањиле и за десет пута.

Риба која се некада у ово време резервисала за Светог Николу, сада се купује и на дан славе само по пар килограма.

Гала прославе слава ове сезоне неће бити. На пијаци на Аеродрому примећује се све мање купаца, а оних који купују велике количине намирница за припрему славске трпезе је све је мање.

Цене су дупло скупље у односу на прошлу јесен. Килограм пасуља кошта 300 динара, пројино брашно 80. Шаргарепа никад скупља. Била је 45 динара, сада 90.

Кромпир дупло скупљи у односу на прошлу годину, сада 70, а коштао је 35 динара килограм.

Црвени лук кошта 100 динара килограм, а био је око 40 динара. Празилук кошта чак 150 динара по килограму, а бели 500 динара.
Кисели купуса је са 80 динара „скочио“ на 130 динара.

Килограм млевених ораха кошта од 800 до 1000 динара.

Суве кајсије су са 60 поскупеле на 90 динара за 100 грама, а ратлук и желе бомбоне које се нађу у колачима или тортама поскупеле су са 100 на 250 динара.

Продавци кажу да цене појединих намирница попут шаргарепе или лука које су биле веома повољне, сада изазивају чуђење код купаца.

У рибраницама пржени ослић кошта 670 динара по килограму живе мере, док димљени шаран по килограму живе мере кошта 700динара.

Пре короне, у ово време, резервисале су се количине чак и за Светог Николу, док су сада поруџбине сведене на минимум.

У печењарама се такође купује на пар килограма, јагњетина која кошта 1.800 динара, свињетина 1.300.

Уколико се наручују готови колачи и торте, цене се крећу до 1.500 динара, у зависности од врсте посластице и тога да ли је мрсна или посна.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *