Смањен број незапослених у Крагујевцу

На евиденцији крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање незапосленост се смањила, у односу на 2016. годину за преко 2000.

Према подацима Националне службе за запошљавање у граду се на евиденцији незапослених у октобру, налазило 19.993 лица.

У Шумадијском округу незапослених је нешто више од 31 хиљаде. Посматрано у истом периоду прошле године, дошло је до одређеног смањења броја незапослених. Тада је на евиденцији било око 22 хиљаде незапослених лица.

Иначе, дошло је до смањења броја незапослених лица која су млађа од 30 година, и тренутно их је на евиденцији око 20 одсто у односу на укупан број пријављених незапослених лица.

У прилог томе говори чињеница да су у октобру, имали највећи број запошљавања лица из ове категорије, и то са трећим степеном стручне спреме и без занимања.

Највише слободних радних места било је за болничаре неговатеље, возаче аутобуса, васпитаче, посластичаре, продавце, конобаре, куваре.

Што се тиче лица са седмим степеном образовања, најтраженија занимања су машинске струке, углавном машински инжењери са лиценцом, дипломирани економисти, струковни васпитачи.

У Националној служби за запошљавање Филијале Крагујевац, тренутно се реализује шест обука за 60 незапослених особа са инвалидитетом.

Тиме ће им бити омогућено да стекну додатна знања и вештине како би се лакше запослили.

Обуке су за козметичаре, педикире и маникире, књиговезце, завариваче, молере и обука за рад на роботским ћелијама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *