Спајањем постали 4. по величини произвођачи аутомобила у свету

Запослени у компанији “Фијат Крајслер аутомобили Србија” сутра се враћају на посао после колективног годишњег одмора, потврдио је за РТК Зоран Марковић председник Самосталног синдиката металаца Србије.

Он је додао да почетком 2021. године следи завршница спајања два гиганта аутомобилске индустрије, Фијата и Пежоа, и да су очекивања велика и за крагујевачку фабрику, јер ће овдашња производна линија бити део четвртог по величини произвођача аутомобила у свету.

Припреме за наставак производње у фабрици су обављене уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, поготово на производној линији.

Запослени у крагујевачкој фабрици аутомобила крајем јула прекинули су производњу, али је разлог овог пута био традиционални колективни годишњи одмор који у августу важи у целој Италији.

Производња возила током целе године била је више пута прекинута, због ситуације на тржишту аутомобила, али и коронавируса.

Међутим, спекулације о судбини фабрике у Крагујевцу ниједног тренутка нису биле прекинуте.

Марковић наглашава да ниједна од информација које су се појавиле недавно у медијима није тачна и да је реч само о нагађањима.

У анализу потреба на тржишту укључују се и експерти Пежоа, који ускоро постају уједињени са колегама италијанског аутомобилског гиганта. За крагујевачку фабрику то ће значити сигурност.

Пословна 2020. година због пандемије коронавируса угрозила је све економије света, па аутомобилска индустрија није била изузетак.

То потврђује чињеница да је у крагујевачкој фабрици током године производња прекидана више пута, каже Марковић и додаје да паралелно са овим постоји и стари проблем, а то је производња само за наручене количине, без лагеровања.

Према његовим речима, дневно се у Фијату произведе 400 аутомобила, а током јесени сигурно ће бити још прекида у производњи.

То ће, процењује Марковић, трајати све док се не споје и последње карике у ланцу два гигната, француског Пежоа и италијанског Фијата.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *