Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ обележио 70 година од оснивања

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ обележио је 70 година од оснивања. Тим поводом, испред Музеја „21. октобар“ отворена је ретроспективна изложба посвећена оснивању и раду ове установе.

Установа Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ основана је 23. септембра 1953. године на месту где је стрељано неколико хиљада грађана Крагујевца.

Чување сећања на жртве је главни циљ установе. Поводом обележавања седам деценија постојања Спомен-парка отворена је ретроспективна изложба „Место сећања“. Аутори су кустоси музеја, Јелена Давидовић и Никола Говедарица и Маријана Станковић, директорка установе.

Академији поводом 70 година постојања Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ присуствовали су државни званичници, представници локалне самоуправе и других установа. Директор београдског Музеја жртава геноцида, Дејан Ристић, предао је део грађе крагујевачкој установи.

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ годишње обиђе неколико десетина хиљада посетилаца по чему је један од најпосећених у Европи.

Једна од манифестација којом се чува сећање на октобарске жртве носи назив „Доста су свету једне Шумарице“ што је и главни мото рада крагујевачке установе.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *