Србија друга у Европи по броју смртних случајева због карцинома дојке

Трибина на тему „Психолошка подшка и иновације у лечењу узнапредовалог рака дојке након 10 година“, у организацији Удружења за едукацију и подршку женама у борби против рака дојке „Воља“, организована је у Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“.

Трибина је одржана у оквиру националне кампање „Удружени за живот пред нама“, коју спроводи седам удружења у пет градова Србије, а циљ је боља едукација јавности о самој болести и иновативним методама у њеном лечењу.

На петој трибини у овом циклусу говорили су стручњаци из крагујевачког Клиничког центра и невладиних организација.

Стопа ризика обољевања од ове болести у Србији је на нивоу светског просека, али је смртност високо рангирана.

Судећи по овом статистичком праћењу, наша земља је друга у Европи по стопи умирања жена због рака дојке.

После десетогодишњег истраживања искорак у лечењу различитих облика карциома дојке је, кажу учесници трибине, напредовао.

Овакве и сличне трибине, кажу организатори, део су психолошке подршке преко потребне за обезбеђење квалитенијег живота жена оболелих од карцинома дојке.

Трибина у Крагујевцу била је пета у низу разговора организованих у оквиру кампање „Удружени за живот пред нама“, које организује крагујевачко Удружење „Воља“ заједно са шест невладиних организација из Београда, Сомбора, Врњачке Бање, Ужица и Ниша.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *