Србија и Француска – 180 година дипломатских односа

У Крагујевцу је свечано обележено 180 година од званичног почетка дипломатских односа Србије и Француске.

О актеулној сарадњи у области културе, школства и високог образовања, у здању Старе скупштине, говорили су Фредерик Мондолони, амбасадор Француске, председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић и историчар, др Станислав Сретеновић.

Пријатељство два народа, траје више од 180 година, без обзира на велику географску удаљеност, културолошке различитости и економску развијеност Француске и Србије.

Везаност Срба за француске пријатеље историја бележи у средњем веку, удајом Јелене Анжујске за српског краља Уроша Првог Немањића.

У новијој историји, кнез Милош Обреновић је 1839. године у прву званичну посету примио француског конзула, док је кнез Милан Обреновић, после Берлинског конгреса на коме Србија добија независност, успоставио званичне дипломатске односе са овом земљом.

Савезништво и пријатељство Срби и Французи обележили су поводом великог јубилеја, 100 година од завршетка Првог светског рата.

На истој страни борили су се и у Другом светском рату.

Крагујевац брижљиво негује пријатељске односе са побратимским градом Сиреном, са којим је остварио дугогодишњу сарадњу, у размени средњошколаца.

У Крагујевцу успешно послује француска фирма „Тригано“. А у плану је и будућа сарадња.

Француска има веома важну улогу у Европској унији. Њен утицај по бројним глобалним питањима је велики.

Због тога је посета француског председника Емануела Макрона Србији, најављена у јуну, од немерљивог значаја за нашу земљу.

Француска је, скоро два века, била главни ослонац и искрени савезник Србије, у минулим ратовима.

Споменик Француско-српског пријатељства у Београду, са натписом „Волимо Француску као што је она волела нас“, подигнут давне 1930., године, подсећа на нераскидиву везу две земље.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *