“Србија и Срби на филму у Првом светском рату”

Mултимедијална изложба репродуктивних фотографија и кадрова под називом “Србија и Срби на филму у Првом светском рату” отворена је у Конаку кнеза Михаила.

Поставка аутора Александра Ердељановића и Божидара Марјановића приказује Србију и српски народ у Првом светском рату.

Део филмског материјала везаног за Први светски рат налази се у Архиву Југословенске кинотеке и чува сећање на страдања српског народа у Великом рату.

Изложба конципирана по хронолошком принципу обухвата репродуктивне фотографије и кадрове филмова забележене на филмским тракама у периоду од 1914. до 1918. године.

Филмска снимања настала на територији ратних дејстава дело су српских, савезничких, али и сниматеља земаља окупатора.

Део изложбе је замишљен и као филмски програм где су посетиоци имали прилику да погледају игране филмове у којима су издвојени домаћи актери у иностраним кинематографијама.

Млађој публици посебно је била интересантна могућност да се преко апликације за мобилни телефон упознају са делом историје наше земље.

Аутори изложбе под називом “Србија и Срби на филму у Првом светском рату” су Александар Ердељановић, управник Архива и Божидар Марјановић, стручни сарадник Југословенске кинотеке.

Изложба у Конаку кнеза Михаила отворена је до 23. децембра.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *