Србија у континуитету едукује запослене у јавној управи

У оквиру укупног процеса реформе јавне управе, Србија је посебну пажњу посветила улагању у континуирану едукацију запослених у јавној управи.

Намера је да се и у јавној управи уведе пракса сталног усавршавања запослених која постоји у успешним компанијама.

Зато је 2018. године са радом почела Национална академија за јавну управу као централма државна институција која се бави обукама и професионалним развојем запослених у јавној управи.

Почетком 2020. године отворен је и савремени Тренинг центар површине око 3500 квм, са 14 учионица у којима се истовремено може организовати обука за око 400 полазника.

Оснивање и рад Академије је у оквиру укупне подршке реформи јавне управе у Србији подржала и Европска унија.

Током стварања Националне академије за јавну управу Србија је користила искуства и подршку сличних институција, пре свега оних из Европске уније.

Једна од тих институција која има дугу традицију и велики углед је и Национална школа за администрацију (ЕНА) из Француске.

Ову, једну од најпознатијих светских школа за јавну управу, основао је 1945. године француски председник Шарл де Гол и у њој су се школовали бројни француски, али и светски, председници држава и влада, министри и други високи званичници.

О томе колико је важна едукација запослених у јавној управи и како изгледа њихова обука говоре господин Патрик Жерар, директор Националне школе за администрацију ЕНА из Француске и господин Дражен Маравић, директор Националне академије за јавну управу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *