Средња стручна школа обележила јубилеј

Свечана академија, поводом значајног јубилеја Средње стручне школе, одржана је у музеју Тополивнице.

Представнике Министарства просвете, Привредне коморе, помоћника амбасаде Немачке, Шумадијског округа, локалне самоуправе и великог броја сарадника из привреде и образовања, кустоси музеја упознали су са историјом школе и развојем индустријализације у Србији, која потиче из Крагујевца.

Овом приликом уручене су захвалнице за дугогодишњу сарадњу, а ученици две обједињене школе извели су пригодан програм.

Декретом од 14. марта 1854. године, кнез Александар Карађорђевић, оснива Занатску школу при Тополовници. Прву установу такве врсте у Србији.

Школа је обновила рад 1888. године, залагањем управника Завода Павла Шафарика.

Садржајно обогаћена добијањем два одсека – шегртски и калфенски, уз обавезан практичан рад, за узраст полазника, од 13 до 17 година.

Дисциплина је била војничка. Систем кажњавања изједначен са критеријумом нижег официрског кадра.

Школска униформа била је идентична војничкој, а лечење бесплатно у војној болници.

После завршене Војно-занатлијске школе, знатан број питомаца, одлазио је у развијене центре војне индустрије Европе и Америке, како би наставио своје даље стручно усавршавање.

Школа је учествовала на изложбама у Паризу и Лондону крајем 19. века.

Набројане су само неке од појединости из историје школе, које чува Музеј Топливнице.

У витринама, сведочанства: Животе Роглића из 1895., којим постаје помоћник калфа занатлије.

Војислав Јовановић и Радивоје Томовић, 1939. године, у живот су кренули са дипломом мајстора бравара.

Осамдесет година касније, нове генерације уче и развијају апликације, а број девојака у појединим одељењима надмашује дечаке.

Са Тополивницом, у којој су радили ученици Војно занатлијске школе, развија се индустријализација земље, али и образовни систем. Фабрика оружја, својевремено оснивач војно-занатлијске школе и данас је велики ослонац.

Услови на тржишту данас диктирају образовни програм.

Средња стручна школа, која је јубилеј дочекала уједињена са Другом техничком, доделила је захвалнице за дугогодишњу сарадњу: Министарству просвете, Граду Крагујевцу, Немачкој организацији за међународну сарадњу, Привредној комори Србије, фабрици Застава оружје, Мајнд групи, Сименсу и фирмама Униор Компонентс, Вајкер Нојсон, Деџим, Горење и Сунце Маринковић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *