Средњошколци у намери да побољшају квалитет ваздуха

Петоро средњошколаца из Краљева окупило се у намери да допринесу побољшању квалитета ваздуха у свом граду.

Циљ им је, кажу, да људе у својој околини науче како да правилним ложењем ватре смање степен загађења ваздуха индивидуалним ложиштима.

Њихову идеју препознао је УНИЦЕФ који је обезбедио менторску и финансијску подршку, а пројекат ученика Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ у Краљеву је и званично представљен, уз садњу садница у Ботаничкој башти природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Краљевачки средњошколци су се у априлу пријавили на позив УНИЦЕФ-а који се односио на пројекте у вези аерозагађења, јер сматрају да су прилично едуковани у овој области и да своја знања могу да пренесу како вршњацима, тако и осталим грађанима.

Индивидуална ложишта су велики загађивачи ваздуха, нарочито у руралним подручјима где страновништво углавном нема квалитетне котлове, нити могућност грејања на гас, већ за грејање користе дрва и угаљ. Отуда и упутство за здрав и правилан начин ложења ватре.

Средњошколци кажу да дрва не треба слагати на земљи јер „купе“ влагу иуз земљишта.

Цепаници од пет центиметара потребно је годину дана да би се осушила, па је дрва неопходно спремити већ у јулу.

Ментор на пројекту, студент биологије на Природно-математичком факултету у Крагујевцу који је „прошао“ УНИЦЕФ-ову обуку каже да су ови средњошколци „оживели“стручну литературу из периода Југославије.

Учесници пројекта су у највећој Ботаничкој башти на Балкану организовали малу еколошку акцију.

Они су посадили младе саднице, уз напомену да дрвеће утиче на абсорбцију угљен-дисоксида и тако смањује аеро-загађење и позвали све грађане да дођу и посаде макар једно стабло чиме остављају најбољу задужбину будућим генерацијама.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *