ССС Крагујевца на скупу указао на све незавиднији положај радника у Шумадији

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, Савез самосталних синдиката Крагујевца на Тргу тополиваца организовао је скуп, на коме су синдикални лидери указали на све незавиднији положај радника у Србији.

Закон о раду крше и стране компаније које послују у нашој земљи, а још више домаћи послодавци, оцењују синдикалци.

Најчешће се крше одредбе о осмочасовном радном времену, а присутан је и рад недељом и за време празника. 

Представници најмасовнијих синдиката у Србији, у Крагујевцу су Међународни празник рада обележили ширењем свести о значају поштовања права радника, односно Закона о раду.

Указали су на потешкоће са којима се суочавају радници, нарочито у индустрији, трговини, али и осталим привредним гранама.

Симболично, на завичајном месту индустријског развоја Србије и радничког покрета, у Крагујевцу где је 1876.године развијен барјак „Самоуправе“, а тадашњи радници Тополивнице изборили се за своја радничка и политичка права, данас се синдикалне организације обраћају радницима, да би указали, да се поново води борба у Србији за осмочасовно радно време.

У Крагујевцу се упорно указује на незавидан положај радника који раде у трговинској делатности, код домаћих послодаваца који предњаче у игнорисању закона, док се у бројним страним компанијама улажу напори да положај радника буде бољи.

Како наводе представници синдиката, у Србији се поново говори о основним правима радника, док се у европским земљама све гласније чују предлози о увођењу четвородневне радне недеље, којом се постиже већа продуктивност.

Такође, у европским земљама, већ годинама, све престаје са радом од суботе до понедељка.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *