Шта доноси Декларација о заштити пчела?

Више од 60 локалних самоуправа у Србији потписало је Декларацију о заштити пчела, коју је иницирао Савез пчеларских организација Србије, а међу њима је и град Крагујевац.

Популација пчелињих заједница из године у годину опада услед неадекватне примене средстава за заштиту биља и третирања средствима отровним за пчеле.

Напуштање те лоше праксе основна је идеја Декларације о заштити пчела.

Представници локалних самоуправа које су потписале Декларацију о заштити пчела у обавези су и да се залажу за спречавање помора пчела кроз информисање локалних пољопривредника о важности одговорне употребе пестицида.

Јачање свести грађана о значају пчела за очување животне средине, шире друштвене заједнице и производњу хране, кроз медијске кампање, једна је од обавеза потписника.

Један од циљева је и сарадња са локалним удружењима пчелара и пољопривредника у заштити пчела и развоју пчеларства у Србији.

Како наводе из Савеза пчеларских организација Србије, пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80 одсто и сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за више стотина милиона евра, а без предузимања хитних мера постаће угрожена врста.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *