Шта је циљ трибине „Дечји свет је већи од екранаˮ?

Истраживање које је урађено у Словенији показује да свака нова генерација уписана у први разред заостаје у односу на претходне две.

Моторички су знатно слабији, пажња и концентрација слабије, речник сиромашнији, контрола емоција скоро никаква. Један од фактора је превише гледање у екран.

Трибина „Дечји свет је већи од екрана“ која се организује са циљем да се подигне свест јавности о утицају преране и прекомерне употребе дигиталних уређаја на децу у раном развоју, након Београда и Новог Сада, одржана је у Крагујевцу.

Стручњаци упозоравају да прерана и прекомерна употреба мобилних телефона, компјутера и других дигиталних апарата, сужава простор за дечји развој, и може довести до озбиљних поремећаја.

Шеф катедре за неуронауке и васпитање и образовање на Педагошком факултету у Копру, др Ранко Рајовић каже да дете што више времена проводи у новим технологијама, мање се креће. То доводи до смањене дубоке регије мозга и доживотног смањења когнитивне способности.

Додаје да постоје докази да то што најмлађи користе дигиталне уређаје доводи до кашњења у говору, као и кашњења у физичком развоју, јер уместо да дете трчи, преврће се, скаче, оно гледа у телефон и видео-игрице.

Мастер логопед Маријана Мирковић из Завода за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију „Проф. др Цветко Брајовић“ подсећа да деца треба што мање времена да буду испред екрана, јер они нису стимулативни за рани развој, док је доц. др Бојана Дрљан са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију упозорила да деца до годину дана уопште не треба да буду изложена екрану, а у узрасту од две до пет година не би требало да буду изложена екрану више од пола сата до сат времена дневно.

Покретање ове кампање, као и тема које одговарају на глобалне и локалне изазове савременог друштва и успостављања трендова у области друштвено одговорног пословања, једно је од трајних стратешких опредељења Телекома Србија.

Циљ кампање „Дечји свет је већи од екрана“ је да се чује реч стручака и пружи подршка родитељима о важности уравнотеженог коришћења екрана и дигиталних уређаја, посебно у раном развоју деце.

Да је реч о једној од најактуелнијих тема потврђује и препуна сала Позоришта за децу и младе у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *