Шта је неопходно проверити на аутомобилу пре поласка на путовање?

Према препорукама Аутомото савеза Србије, уколико се на путовање ка изабраној туристичкој дестинацији креће аутомобилом, неопходна је целокупа провера возила барем 30 дана пред пут.

Такође, како би путовање протекло без проблема, обавезна је припрема пратеће документације, као што је набавка зеленог картона или међународне возачке дозволе, уколико земља у коју се путује то захтева од туриста.

Истраживали смо, за коју врсту путовања су се ове године определили крагујевчани, путовање у сопственој режији или организованим агенцијским превозом?

Путовање сопственим аутомобилом може бити посебан доживљај за целу породицу.

Отворена је могућност за разне активности током пута, као што су чешће паузе, обиласци посебних дестинација и многе друге активности које се не могу обавити ако је путовање организовано аутобуским или авио превозом.

Истраживали смо, за коју варијанту су се ове године определили кагујевчани?

Уколико на пут крећете својим аутомобилом треба припремити неопходну документацију.

Конкретно, за наш регион то су међународна возачка дозвола и зелени картон. Многи путују кроз Босну и Херцеговину и Северну Македонију, где је зелени картон и даље неопходан.

Веома је важно проверити исправност возила 30-ак дана пре поласка, како би се, осим визуелне контроле пнеуматика и светлосне сигнализације, обавила и контрола техничке исправности возила и на време уклонили потенцијални кварови на аутомобилу.

Пре поласка треба проверити да ли на деоницама пута, које се налазе на рути кретања, има одређених радова.

Препоручена је и куповина осигурања „Помоћ на путу“.

Обавезан је сет прве помоћи као и рефлектујући прслук и троугао за обезбеђивање места уколико дође до незгоде.

Током тропских дана, препоручује се већи унос течности и лаганија храна, као и паузе од 15-ак минута након два сата вожње.
Такође, температура у возилу не би требало да се разликује од спољашње за више од 7 степени.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.