Шта је потребно за улазак у Грчку, Турску, Египат?

Министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић каже да је летња туристичка сезона у Грчкој отворена пре неколико дана и да су и даље на снази иста правила: да деца старија од 5 година морају имати пи-си-ар тест, а да одрасли могу да уђу у Грчку или са потврдом о ревакцинацији старом најмање 14 дана или са негативним ПЦР тестом на корона вирус не старијим од 72 сата.

Она није искључила могућност да би мере које су тренутно на снази могле бити ублажене током сезоне, па би у том смислу нашим грађанима који иду на одмору Грчку већ од јуна могао бити довољан само антигенски тест.

Око 220.000 грађана Србије прошле године платило је летовање агенцијама, агенције су тим новцем платиле својим грчким партнерима, па је због забрана тај новац од прошле године практично заробљен.

Одлука о ублажавању мера зависи искључиво од надлежних у Грчкој.

За сада, наши грађани могу да отпутују у Грчку са потврдом о ревакцинацији или са дигиталним сертификатом.

Они који се нису вакцинисали морају имати негативан резултат ПЦР теста, с тим да се на граници од наших туриста може тражити да поново ураде тест.

При уласку у Грчку, наши грађани мораће да попуне тзв. ПЛФ формулар.

Тренутно је за одлазак у Египат потребно да грађани Србије имају негативан резултат ПЦР теста, али су у току преговори о признавању наших серетификата о вакцинацији.

Наши грађани ће моћи да путују и у Турску само са нашом потврдом о вакцинацији, при чему деца испод 18 година не морају да се тестирају.

У Хрватској се прихватају наше потврде о вакцинацији, па је улазак за грађане Србије дозвољен без посебних рестрикција.

Путовања у Црну Гору за грађане Србије биће дозвољена такође без рестрикција.

Влада у Подгорици најавила је и да ће омогућити бесплатно тестирање за грађане Србије уколико се у међувремену промене прописи и буде неопходна потврда о негативном тесту на корона вирус за оне који се враћају у Србију из иностранства.

Приредила новинарка РТК Нина Бајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *