Шта радити уколико дође до убода стршљена?

Стручњаци процењују да у само 10 одсто случајева долази до тежих стања након убода стршљена, док се код 90 процената пацијената јавља лакша клиничка слика или само локално свраб и црвенило.

Тренутна смрт настаје ретко, али се спорадично дешава код особа које су потврђено алергичне на убоде инсеката, уколико антихистаминицима није спречено даље ширење отрова у крвоток.

Због своје величине и јачине отрова који испушта, убод стршљена може изазвати јаче реакције него убод осе или пчеле.

Локално се јавља свраб и црвенило које након третирања хладним облогама или локалном применом креме са антихистамиником врло брзо нестаје, док се у 10 одсто случајева јави бурнија реакција у виду осипа, отока и колапсног стања.

Смиреност и правовремена реакција спашавају живот готово стопроцентно.

Током лета се спорадично дешава да убод стршљена проузрокује тренутну смрт код пацијента. То се дешава услед веће количине хистамина који врло брзо доспева у крвоток и изазива тежа стања.

Особе којима је потврђена преосетљивост на убоде инсеката, морају увек код себе имати специјалну ињекцију адреналина.

Убод стршљена најопаснији је у пределу врата и главе, па уколико се планира боравак у природи или косидба траве у летњем периоду треба се правилно припремити.

Обавезно у непосредној близини треба држати флашу воде и лек против алергије, како би се услед јачих реакција на време деловало и спасио живот.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *