Шта радници Фијата захтевају од послодавца и државе?

Представници радника и синдиката Фијата из Крагујевца формулисали су заједничке захтеве и донели одлуку о њиховом упућивању Влади Републике Србије и послодавцу, Стелнтис групи.

Запослени у Фијату захтевају упућивање на рад у иностранство искључиво у складу са законом Републике Србије и гарантовање посла након повратка, као и дефинисање отпремнине за оне који желе добровољно да напусте посао најмање у износу који је исплаћиван приликом “гашења“ треће смене у фабрици у Крагујевцу.

Захтевају да послодавац радницима који желе да остану у радном односу то омогући, уз гарантовање исплате накнаде зараде најмање у висини минималне плате и упућивање на рад код другог послодавца на територији града Крагујевца, уз уважавање принципа добровољности и задржавање права не мањих од оних која имају радници у Стелантису.

Уколико представници Стелантис групе или Владе Србије буду вршили било какав притисак на запослене да прихвате неку од опција, сви синдикати и представници радника ступиће у протест.

У случају да предложени начин решавања тренутног статуса запослених није прихватљив, предлажемо раскид свих уговора са постојећим стратешким партнером, наведено је у заједничком саопштењу свих синдиката Фијата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *