Штаб за ванредне ситуације – превентивне мере

Најважнија тачка прве редовне седнице Штаба за ванредне ситуације је Оперативни план одбране од поплава за 2018 годину.

Током заседања, било је речи о извршеним припремама за спровођење превентивних и оперативних мера заштите од поплава, клизишта, ерозија и одрона.

На редовној седници разговарало се и о припремама за одбрану од града на територији Крагујевца и стању високих брана.

На првој редовној седници у овој години чланови штаба за ванредне ситуације усвојили су предлог Оперативног плана одбране од поплава на територији града и упутили га у скупштинску процедуру.

Овај документ је усклађен са републичким оперативним планом за текућу годину, а поред главних карактеристика свих водотокова, прегледа угрожености становништва, насеља, инфраструктуре и земљишта садржи и табеларни приказ штићених и нештићених поплавних подручја.

Планом су обухваћене превентивне мере и радови за ову годину који подразумевају чишћење корита од муља, наноса и растиња, санацију оштећених обала и за те радове у буџету града издвојено је нешто више од девет милиона динара.

Значајна средства обезбеђена су и преко Канцеларије за јавна улагања где је поред обнове омогућен и одређен вид превентиве за шта ће бити уложено 111 милиона динара.

Резултати у тој области очекују се и после потписивања Меморандума о сарадњи између УНДП и градова и општина у сливу Велике Мораве.

То је неопходно, јер ће се према речима градоначелника и команданта штаба Радомира Николића, заједнички улагати средства у уређење водотокова.

У сусрет почетка противградне сезоне 15. априла, чланови Штаба разматрали су и Извештај о припремама за одбрану од града.

Ове сезоне у функцији ће бити 31 противградна станица. Град Крагујевац је обезбедио 130 противградних ракета дугог домета, као и 69 ракета преосталих од прошлогодишње сезоне.

Поред тога држава је обезбедила по шест ракета по станици. Први пут сезону дочекујемо са 13 ракета по станици, што се није догодило у задњих десет година.

На бранама и акумулацијама врши се редовно одржавање и праћење водостаја уз појачане мере безбедности, а такође је уредно и водоснабдевање, закључено је на Првој седници Штаба за ванредне ситуације.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *