Старији пчелари који имају више од 65 година не могу у пчелињаке

У случају обављања неопходних послова из области сточарства током периода забране кретања, сваки пољопривредни произвођач је дужан да поднесе захтев за одобрење кретања Сектору за пољопривредну инспекцију.

Исто правило важи и за пчеларе и њихове радове у пчелињаку.

Међутим, у Министарству пољопривреде напомињу да пчелари који имају више од 65 година не могу добити дозволу да посећују своје пчелињаке.

Зато су Савез пчеларских организација Србије и НАЛЕД покренули иницијативу да Влада уважи изузетак од забране кретања ради посете пчелињацима, пчеларима који имају више од 65 година.

Савез пчеларских организација Србије је објавио да сви пчелари који имају више од 65 година не могу да посећују своје пчелињаке.

Дозволу за кретање пчелари млађи од 65 година добијаће електронским путем, а захтев ће поред личних података садржати и информације о газдинству и послу на пчелињаку.

Захтев за добијање дозволе, са временом одласка и повратка, мора се слати 48 сати унапред.

У том периоду, пчелари ће добијати одобрење електронским путем, што ће бити довољно за кретање до пчелињака и назад.

Савез пчеларских организација Србије апелује на савест пчелара и позива их да стриктно поштују прописане мере, док ће они који се неодговорно понашају бити искључени из организације.

Пчелари ће моћи да одлазе до пчелињака искључиво аутомобилом, без икаквог заустављања успут, а испуњавање тих услова гарантоваће Савез пчеларских организација Србије.

Друштво пчелара Крагујевац једно је од најстаријих пчеларских организација, које је по броју чланова треће у Србији.

У својим просторијама у улици Саве Ковачевића имају довољно материјала и опреме који су неопходни за рад пчелара.

Све потребне информације пчелари могу добити позивом на број 034 331 848.

Забрана кретања старијих преко 65 година, односно 70 година, онемогућила је многе пчеларе да одлазе у пчелињак.

То је створило додатне проблеме, јер уколико не дође до селидбе кошница, која следи крајем априла, пчеларство ће претрпети огромну штету.

Сада је неопходан и пролећни преглед и прихрана, како би пчеле преживеле.

Решење је, како пчелари кажу, да се људима са чланском картом Савеза пчеларских организација Србије дозволи кретање.

У супротном доћи ће до помора пчела и до еколошке катастрофе.

Зато су Савез пчеларских организација Србије и НАЛЕД покренули петицију са молбом да Влада уважи изузетак од забране кретања ради посете пчелињацима, пчеларима који имају више од 65 година.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.