Стелантисова фабрика у Крагујевцу прва на Балкану почиње производњу електричних возила

Стелантисова фабрика аутомобила у Крагујевцу је прва на Балкану у којој ће током 2024. године почети производња електричних возила.

Ову изјаву директора групације Стелантис, Карлоса Тавареса потврдио је и председник Србије Александар Вучић.

У крагујевачкој фабрици аутомобила припреме се одвијају према утврђеним плановима, а према најавама, први електрични аутомобил из крагујевачког Фијата изаћи ће у трећем квартлу идуће године.

Након дугогодишње производње „фијата 500L“, у Крагујевцу ће се правити нова генерација електричних возила, саопштила је групација Стелантис.

Према плановима, нови модел електричног аутомобила Панда, ће са производних трака сићи у трећем кварталу 2024. године.

Нова производња захтева дуготрајну припрему и прилагођавање погона, а у крагујевачкој фабрици се свакодневно усклађују тренутне активности запослених са ремонтом производних капацитета.

Са доласком нових машина, неопходна је и обука запослених како би се ускладиле потребе и захтеви модерног погона.

Део радника већ је прошао неопходне обуке, док покретање нове прозводње изискује и ангажовање нове радне снаге.

Дошколовавања и виши нивои обуке биће неопходни како за старе раднике, тако и за нове генерације младих који ће уз, очекује се, боље услове за рад бити запослени на изради електричне Панде.

Председник Србије Александар Вучић је, након састанка са италијанском премијерком Ђорђом Мелони недавно изјавио да би Италија поново могла да буде први и најзначајнији партнер Србије када „Стелантис“ започне производњу електричног модела аутомобила у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *