Штета од поплаве у општини Кнић већа од годишњег буџета

На седници општинског Штаба за ванредне ситуације укинута је ванредна ситуација у Книћу, изузев у седам села која су претрпела највеће штете.

Процењује се да је штета коју је претрпела мала шумадијска општина од 760 милиона динара, премашила износ годишњег буџета који износи 430 милиона динара.

Представници локалне самоуправе, у међувремену, су помогли 47 домаћинстава којима је штета највише угрозила имовину, упутили хуманитарне пакете, обезбедили уредно и безбедно водоснабдевање, санирали најважније путеве.

Општина Кнић очекује да ће Владина Канцеларија за јавна улагања и Министарство пољопривреде финансијски подржати санацију после поплаве 36 книћанских села.

Одлуком чланова Штаба, ванредна ситуације укинута је на делу територије општине Кнић, осим у селима Губеревац, Балосаве, Лесковац, Пајсијевић, Врбета, Гружа и Грабовац, која су претрпела највеће штете у јунским поплавама.

Штете од бујичних поплава које су почетком јуна погодиле општину Кнић процењене су на око 760 милиона динара што премашује буџет општине Кнић за 130 одсто.

Под водом је било 1.255 хектара, оштећено је 350 километара асфалтних и атарских путева, 13 мостова, активирало се осам клизишта. У поплавама је оштећено више од 70 објеката, породичних кућа, помоћних објеката.

Највеће штете претрпела је путна инфраструктура, за санацију је потребно око 250 милиона динара.

Штете у пољопривреди процењене су на око 140 милиона, највише је страдало поврће,  детелина, соја, јагодичасто воће.

На терену у селима у околини Кнића припадници Штаба за ванредне ситуације били су све време. Најважнији посао био је обуздати бујичне поплаве, дезинфиковати поплављене објекте, обезбедити водоснабдевање.

Општина Кнић је од Владе Србије као интервентну помоћ добила 50 тона кукуруза и 30 тона дизел горива. У току је санирање штете у свим селима општине Кнић.

ЈКП „Комуналац“ и још седам грађевинских фирми сређују канале, пропусте и насипају атарске путеве. У помоћ су притекли појединци, хуманитарне организације, а међу првима Човекољубље и општина Лапово.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *