Сто девет година од проласка 1300 каплара кроз Крагујевац

Историјски архив Шумадије организовао је у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ предавање којим је обележена 109. годишњица од проласка 1300 каплара кроз Крагујевац.

Предавачи су били генерал – мајор у пензији Милорад Ступар и мастер историчар Предраг Илић.

Историја памти 1300 каплара као најмлађе учеснике Великог рата који су послати као значајно појачање Првој армији у Колубарској бици.

Српска војска, предвођена Живојином Мишићем је тада извојевала једну од најславнијих победа.

Историјски архив Шумадије и генерације крагујевачких историчара кроз научно-истраживачки рад, чувају успомену на батаљон официра који нису стигли да се дошколују.

Генерал мајор у пензији Милорад Ступар је подсетио на пресудну војну и историјску улогу ђачког батаљона 1300 каплара у Првом светском рату и учешћу у славној Колубарској бици која се проучава на војним академијама у свету.

Српска Влада је на почлетку Великог рата дуго оклевала да у одбрану отаџбине позове своје ђаке, студенте.

Међутим, када је постало јасно да ће бити поновљени злочини над цивилним становништвом, донета је најсмелија одлука о уласку младића у рат.

Батаљон 1300 каплара чинили су синови сељака, занатлија, министара, професора, индустријалаца, истакнутих књижевника попут Љубе Давидовића, Јаше Продановића, Бранислава Нушића.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *