Стомачни вирус уобичајен је за ово доба године.
Лекари због тога апелују на грађане да воде рачуна о намирницама које конзумирају, јер је покварена и неопрана храна главни узрочник стомачних тегоба.
На високим темпрературама храна се брже квари, па грађани морају да чувају намирнице на адекватан начин поготово месо, млеко и млечне производе како би избегли здравствене проблеме.
Неопрано воће и поврће такође може инфицирати цревну флору.
Стомачни вируси се брзо преносе, посебно међу децом у вртићима, па се често целе породице брзо инфицирају.
Стомачни вирус може бити праћен и температуром, па у том случају треба отићи на преглед у ковид амбуланту.
Лекари саветују коришћење пробиотика, лаганију исхрану и доста течности током трајања инфекције која релативно брзо пролази.
У овом периоду, због цветања вегетације и кошења траве, повећан је број грађана који имају симптоме алергијске реакције.
Расте и број пацијената са ковидом-19, који углавном имају благе симптоме, тако да лекари и у летњем периоду имају доста посла.
Извештава новинар РТК Саша Стаменић.