Стоп фемициду

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог покренуло је кампању “Стоп фемициду“, са циљем да се укаже на тај проблем и пронађу начини да се он реши.

Прва од пет панел сесија одржана је у Крагујевцу, а ресорно министарство је ову кампању покренуло у сарадњи са немачком развојном агенцијом.

На панелима у оквиру ове кампање разговараће се о институционалном оквиру, превенцији и улози мушке популације у превазилажењу овог проблема.

Због тога је и покренут дијалог на тему фемицида, уз образложење да ти није само питање закона већ одговорност целог друштва.

Покренута је иницијатива да се изменама Кривичног законика у Србији фемицид дефинише као посебно кривично дело, а радиће се и на попису жртава фемицида и изради регистра насилника.

Питање фемицида је веома озбиљно и зато Немачка жели да помогне Србији у области родне равноправности, рекао је Михаел Енглел из Немачке развојне агенције.

Кампања је посвећена женама жртвама насиља које ће се охрабривати да надлежним институцијама пријаве насиље.

Циљ кампање је да подгине свест грађана о штетности појаве фемицида у нашем друштву и мобилишу сви органе јавне власти, медији и организације цивилног друштва у примени политике Владе Републике Србије ка нултој толеранцији према насиљу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *