Страдање у Шумарицама инспирација за савремену композицију

На фестивалу „Рос фест“ Крагујевчанин који живи и ради у Београду, Лазар Ђорђевић добио је прву награду у области композиције савремене музике.

Инсипрацију за композицију коју је написао нашао је у Шумарицама, у страдању невиних жртава, октобра 1941. године.

Песма Крвава бајка коју је написала Десанка Максимовић била је лајт мотив за Ђорђевићеву композицију, а поруке страдалих жртава изговорене су шапатом, током композиције која је оцењена као најбоља.

Иако је прошло скоро осамдесет година од октобарског страдања  у Шумарицама, сећање на најтужнији догађај у историји града Крагујевца не бледи.

„Рос фестивал“ који се четири године за редом организује на тему страдања у Другом светском рату, окупља  уметнике ствараоце који настоје  да одрже сећање на ратну трагедију  коју никако не би требало препустити забораву.

Специјална награда на овогодишњем фестивалу за најбољу композицију припала је Лазару Ђорђевићу који је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду.

Немерљив допринос у уметничком креирању композиције која је награђена дали су запослени у Музеју 21. октобар у Спомен парку, наводи композитор Лазар Ђорђевић који је последње поруке жртава уврстио у своје дело.

Према речима Лазара Ђорђевића, Крагујевчани су веома активни у уметничком животу престоног града Србије.

Млади Лазар Ђорђевић тренутно ради на уметничким пројектима и компоновању на дуплом концерту за виолу и виолончело и нада се да ће композиције које ствара наћи добар пут до публике.

Препорука за то је композиција „21. октобар“ за коју је награђен, а коју заинтересовани могу да погледају на Јутјуб каналу. 

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

                 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *