Страх од рака или короне?

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака, сваког 4. фебруара, обележава Светски дан борбе против рака.

Удружење је кампању започело 2019. године чији је циљ подсећање да појединац и друштво могу да допринесу смањењу глобалног оптерећења малигним болестима.

Према последњим подацима Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, број оболелих од малигних болести у свету је порастао на нешто више од 19 милиона људи а од последица рака регистровано је преко 9 милиона смртних случајева.

Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а сваки осми мушкарац и свака једанаеста жена, умреће од неког облика малигне болести.

Годину дана присуства вируса корона, ставило је у запећак карциноме, јер корона није једини узрочник смрти.

У јануару месецу обележена је Недеља превенције рака грлића материце.

Када говоримо о карциному грлића материце, свако ванменструално крварење, крварење при полном односу, појава појачаног секрета непријатног мириса, представљају упозоравајући знак свакој жени да без одлагања посети свог гинеколога.

Када говоримо о променама на дојци, треба обратити пажњу на облик и величину, појаву увучених брадавица, гнојавог секрета или сукрвице из брадавица, свраба око брадавице, бола и чворова на дојци.

Рано откривање рака, у значајној мери повећава шансу за потпуно излечење и у томе се огледа значај превентивних прегледа.

Извештава новинарка РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *