Студенти ФИЛУМ-а подсетили на културни значај мисије Ћирила и Методија

Универзитет у Крагујевцу традиционално је обележио Дан словенске писмености, програмом у коме су учествовали студенти Филолошко-уметничког факултета.

Том приликом, представљени су најстарији словенски споменици, односно канон старословенске писмености.

Дан словенске писмености и културе обележава се 24. маја, а установљен је у част солунске браће –Ћирила и Методија, твораца азбуке и граматике.

Они су створили прво писмо Словена – Глагољицу, а остали су упамћени као „словенски апостоли“.

Осим у Србији, Дан сећања на мисионарство и визионарство браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земаљама.

Студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу подсетили су на културни значај целокупне мисије Ћирила и Методија, али и на културни значај ове мисије за писменост.

Професори српког језика и књижевности настоје да код ученика развију љубав према читању, јер ће се, како кажу, само читањем сачувати идентитет нашег народа и његова традиција.

У програму су учествовали наставници и студенти Филолошко- уметничког факултета, а програму обележавања су присуствовали чланови ректорског колегијума, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *