Студије информационих технологија имају највећу перспективу

Година суживота са корона вирусом, али и све већи број страних компанија отворених у Крагујевцу, изменили су тржишне потребе за високообразовним профилима.

При крагујевачком Универзитету формирано је тело које чине представници привреде, Привредне коморе и Универзитета – Савет послодаваца.

Ово тело има пресудну улогу у одређивању квота студијских програма.

Позитивно мишљење Савета претходи акредитацији смерова.

У првој години рада Савет послодаваца је проценио да су тржишту, привреди и окружењу најпотребнији студијски програми информационих технологија, инжењерски, а од факултета на којима се изучавају друштвене науке очекује се да прилагоде студијске потребе дигиталном добу.

Од прошле Године свет више није исти, стил живота, начин понашања, мишљења, образовања, функционисања, економија.

То такозвано нулто време са короном пратили су и надлежни на крагујевачком Универзитету, па је једногодишње искуство донело за будућност драгоцене закључке.

Студије техничких, машинских рачунарских дисциплина, младе више од деценију привлаче и воде ка животним позивима и ти се студијски програми попуне у првом року.

А онда се испоставило да су људи који раде у иформационим службама пружали највећу подршку запосленима и у организовању рада од куће и у одржавању система, али и због развоја софтверске индустрије на свим нивоима.

У промењеним околностима, али и пре њих и да није било короне, пословно окружење у Шумадији је ослоњено на инжењерске вештине и знања.

Свету су информатичари једни од најпотребнијих у овом тренутку.

На прагу још једног уписног рока на факултетима крагујевачког Универзитета очекивања су да ће и даље владати највеће интересовање, као и ранијих година за медицином и машинством.

Што се тиче друштвених наука, квоте студијских програма се неће мењати, али наредних година биће све више предмета који ће повезати на пример право и информационе технологије. То је неминовност.

Основне студије у академској 2021/22. години на Универзитету у Крагујевцу уписаће укупно 3.800 студената, од чега ће 2.700 места заузети студенти који се школују о трошку буџета.

Универзитет у Крагујевцу располаже са укупно 6.800 места укључујући мастер и докторске студије.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.