Суботићева дела у галеријама широм земље и у кући Ђуре Јакшића

У Галерији куће Ђуре Јакшића отворена је изложба слика и представљена монографија академског сликара Владана Суботића.

Више од двадесет слика које су до сада излагане у најпрестижнијим галеријама у земљи и иностранству биће доступне посетиоцима до 20. августа.

Владан Суботић је дипломирао на Академији ликовиних уметности у Београду 1967. године, а од 1969. године је члан УЛУС-а.

Једини је уметник са простора бивше Југпславије који је као стипендиста Владе Француске завршио специјализацију у Паризу и имао част да се усавршава код професора Мишела Санжијеа, Пикасовог ученика.

Суботићева дела љубитељи ликовне уметности имали су прилике да виде у најпрестижнијим галеријама широм земље и иностранства.

Након дуже паузе и последњих изложби у Паризу и Београду крагујевачка публика поново има прилику да види дела нашег уметника која су углавном из приватних колекција.

Неке од слика су старе и више од тридесет година.

Поред уметничких дела на отварању изложбе представљена је и монографија Владана Суботића коју је урадила издавачка кућа „Кораци“ под покровитељством града Крагујевца.

По речима уметника, монографија је дошла у право време.

Суботић је и творац новог правца у сликарству – поетикоарсизма што значи да наглашава поестски садржај слика и њихово универзално значење.

За свој рад добио је многобројна признања широм земље и иностранства.

Оно чиме се ретко ко од уметника са ових простора може похвалити је чињеница да су Суботићеве слике својеремено красиле домове светски познатих личности као што су Франсоа Митеран, Мишел Платини и Клаудија Кардинале.

Изложба је отворена до 20. августа.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *