Субвенције државе из области енергетске ефикасности и у 2022. години

Одзив локалних самоуправа и грађана на Јавни позив Републике Србије за субвенције из области енергетске ефикасности који је расписан 2021. године била је тема састанка коме су присуствовали начелници округа Републике Србије и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

На састанку су најављени и планови за ову годину који ће се спроводити у оквиру програма унапређења ефикасног коришћења енергије.

Програм финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије који спроводи Министарство рударства и енергетике започет је 2021. године.

Национална стратегија државе је да се субвенцијама у целој земљи унапреди енергетска ефикасност и смањи потрошња енергије.

Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова спроводе локалне самоуправе. 2021. године на јавни позив државе у Шумадисјком округу пријавиле су се три локалне самоуправе, град Крагујевац, општина Рача и општина Баточина док су за ову годину све локакне самоуправе у Шумадијском управном округу определила средства за ову намену.

Искуства из прошле године и резултате реализације програма енергетске санације изнели су и начелници Борског и Пиротског управног округа.


Потпредседница Владе Србије и Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је нове јавне позиве и пројекте које ће министарство рударства и енергетике да распише крајем јануара а тичу се сувенвција за замену столарије.

Из Министарства рударства и енегетике најављују помоћ и за социјално угрожене категорије становништва у сарадњи са социјалним службама како би сви држављани Србије имали корист од програма мереa енергетске ефикасности.     

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *