Субвенције за запошљавање теже запошљивих лица

На овогодишњем конкурсу за суфинансирање активних мера политике запошљавања, од пет расположивих мера, град Крагујевац и Национална служба за запошљавање, кроз заједничко финансирање, подржали су две:

јавне радове и субвенције за запошљавање из категорије теже запошљивих лица, речено је на седници Градског савета за запошљавање.

Иако је укупан буџет износио око 16,3 милиона динара, реализација није била на очекиваном нивоу, рекао је Зоран Костадиновић, начелник Одељења за подршку привреди.

У области јавних радова подржано је десет послодаваца и укупно је, у периоду од два месеца, ангажовано 24-ро незапослених.

Један послодавац је одустао од уговора, па је реализација око 85 посто.

Што се тиче субвенција за запошљавање теже запошљивих особа, расположиви буџет био је довољан за подршку запошљавању од 80 до 95 незапослених, али је од укупно 14,5 милиона динара утрошено свега шест.

Подржано је запошљавање 39 особа од којих су осморо незапослени са инвалидитетом.

Од неутрошених средстава, како је речено, на страни града остало је неангажовано 4,7 а на страни Националне службе за запошљавање око 3,9 милиона динара и то су потенцијална средства за финансирање ових мера у наредној години.

Према речима Јелене Зорнић представника Националне службе за запошљавање, за успех програма, неопходно је да се у оквиру израде новог Локалног акционог плана за запошљавање прецизно дефинишу групе теже запошљивих радника које морају да буду у складу са локалним тржиштем рада.

Поред тога, изузетно је важно благовремено анимирати привреднике који, како је рекао Радомир Ерић председник Савета и члан Градског већа за привреду, нису довољно информисани о таквим могућностима.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *