Суђења која су била заказана током ванредног стања настављају се 11. маја

Високи савет судства после укидања ванредног стања донео је Закључак да су се стекли услови за нормализацију рада судова у Републици Србији.

Ипак, у складу са здравственим мерама, уведена су Правила понашања запослених и странака у судовима који од понедељка 11. маја настављају рад.

Сва рочишта која су раније била заказана за период од 16. марта до 6. маја биће одржана, односно имаће приоритет у предстојећем распореду рада Основног суда.

Од понедељка 11. маја врата Основног суда отварају се за свих 250 запослених којима ће се обраћати грађани или њихови заступници, 300 крагујевачких адвоката.

Председници судова у земљи после Закључка Високог савета судства имали су обавезу да донесу Правила понашања запослених и странка у судовима због заштите здравља.

Остављена је могућност у складу са величином објекта и бројем запослених да се мерама омогући ефикасан али и безбедан рад судова.

Током ванредног стања суд је радио за случајеве који према закону не трпе одлагање. Спорови који су пре пандемије коронавируса били заказани за март и април добиће епилог.

Присуство и улазак странка на суђење биће спроведен према приоритету и неопходности присуства током процеса.

Предност ће имати окривљени и браниоци као и друга лица која су судски позвана.

Осталима, уколико нису стечени услови о безбедној удаљености, у договору са председником већа, неће бити омогућен улазак у судницу.

У чекаоницама странке морају поштовати безбедно растојање.

Иако су правила понашања усмерена на поштовање безбедности али и приоритета, и дате предности раније распоређеним процесима, представници Основног суда кажу да не очекују застој у раду ниједног одељења.

Извештава новинарка РТK Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *