Шумадија међу 10 винских регија које вреди посетити у овој години

Шумадија је сврстана међу „Десет винских регија Централне и Источне Европе који би могли да пријатно изненаде у 2024“ и које вреди посетити, објавио је познати вински сајт Winesofa.eu.

Као адут за посету овој регији, како је наведено у објављеном чланку је њен велики вински и туристички потенцијал, као и историјски значај винске Шумадије.

„Шумадија није најважнија винска регија у Србији.

Није ни највећа. Није ни најпознатија нити са најдужом историјом. Можда није ни најлепша.

У близини нема великих градова. Београд је удаљен 70 километара, али се брдским путевима споро вози.

Па ипак већина Срба је привржена Тополи и Опленцу.

Зашто? Ту је краљ Петар I основао винарију, поред које се налазе и велика црква и маузолеј, створивши место за својеврсна ходочашћа током којих можете посетити и некадашњу краљевску винарију“, пише у чланку.

Додаје се да је „рецепт“ за чувена вина тог времена сачувао последњи винар и пренео га на прву приватну винарију која је покренута после промене режима, Александровић.

„Топола је шармантан град, са Црквом Светог Ђорђа и Маузолејем Карађорђевиц́а на врху Опленца које морате видети, а поред, у центру града, у шармантној старој вили, град има кафиц́ и винотеку, само са винима из региона“, наводи се.

У објављеном тексту су посебно препоручене винарије Матијашевић, Александровић, Драганић и Арсенијевић.

Уредник сајта Winesofa.eu и аутор текста Данијел Ерчеј је поред Шумадије навео и друге регије бивше Југославије, које би могле пријатно да изненаде у овој години а међу њима је Тиквеш у Северној Македонији, Пељешац у Хрватској, као и Штајерска у Словенији и посебно историјски град Птуј.

Међу препорученим мање познатим винским регијама централне Европе налазе се још и Лечинца у области Бистрица у румунској Трансилванији, Модре хори у Чешкој, околина Пловдива у Бугарској, Лајтаберг у Аустрији, Вилањ у Мађарској и Долина три реке у Словачкој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *