Шумадијски орфеј Владимир Јагличић, сећање на песника

У знак сећања на угледног српског књижевника, преводиоца, прозаисту, есејисту, књижевног критичара Владимира Јагличића који је преминуо у шездесетој години у свом родном Крагујевцу, одржано је вече посвећено нашем завичајном ствараоцу.

О њему су говорили др Драган Хамовић, писац и књижевни критичар и др Владимир Димитријевић, есејиста и теоретичар књижевности.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ одржано је вече посвећено песнику Владимиру Јагличићу, нашем завичајном ствараоцу који је својим књижевним и преводилачким радом оставио значајан траг не само у крагујевачкој већ и у српској кулутури уопште.

Велики део његовог културно уметничког рада био је везан за Крагујевац.

Његов опус чини више од 20 збирки песама, бројна прозна дела али и преко 80 значајних превода.

Највише тих превода било је са руског језика, јер је био заљубљеник и познавалац руске културе и језика.

Јагличић је приредио и три антологије од којих су две посвећене искључиво крагујевачким песницима и преводиоцима „Певачи уснуле престонице“ и „Срце земље“.

Владимир Јагличић је добитник бројнох књижевних награда, а неке од њих су Милош Црњански, Бранко Миљковић, Октобарска награда града Крагујевца, Златно перо Русије и многе друге.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *