Сушна година није утицала на приносе грожђа

Берба грожђа је почела, а стручњаци кажу да временске прилике овог лета нису много утицале на приносе који су на нивоу просека претходних година.

У току је берба стоних врста грожђа, док ће наредних дана почети берба белих винских сорти, шардоне и совињон.

Стручњаци кажу да се топло време неће одразити на производњу и квалитет вина у Шумадији.

Винова лоза је специфична у односу на друге биљне врсте, јер превасходно користи дубинску влагу, па топло време није много утицало на род грожђа.

У виноградима су приметне ожеготине на бобицама и чокотима винове лозе што је постало уобичајено минулих година.

Топло време неће се одразити ни на квалитет грожђа, јер винова лоза у таквим условима синтетише већи садржај шећера што је добро. Ипак, због великих врућина бобице ће бити ситније.

Берба грожђа је почела. У току је берба стоних врста као што је мускат хамбург. Веома важно је одредити право време за бербу на шта утиче много фактора.

Зрело грожђе садржи највише шећера што доноси и бољи квалитет вина.

Винари у Шумадији све више улажу у набавку савремене технолошке опреме што је веома важно за производњу квалитетног вина.

Стручњаци кажу да ће се и након овогодишње бербе разне врсте вина са ових простора наћи на домаћем и страном тржишту.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *