Све већи број Крагујевчана тражи социјалну помоћ

У Крагујевцу је, прошле године, право на новчану социјалну помоћ, коју додељује Град, остварило више од 3.800 породица, у оквиру којих је било 9102 лица.

Основни критеријум за доделу ове помоћи јесте да су корисници из домаћинстава изузетно тешког материјалног положаја.

Подршка социјално угроженим категоријама становништва реализује се у циљу сузбијања сиромаштва на националном нивоу.

У прошлој години у Крагујевцу је евидентирано више од 3.800 породица, које су оствариле право на новчану социјалну помоћ.

У поређењу са 2017. годином, број породица које користе социјалну помоћ већи је за 60, а у односу на 2016. годину, за 266 породица. То, објашњавају у Центру за социјални рад, значи да се сваке године повећава број корисника који остварују ово право.

У последњих неколико година, Град све више издваја средства за остваривање једнократних новчаних помоћи, намењених материјално угроженим породицама у којима је, поред сиромаштва, присутна и болест чланова.

Највећи број захтева односи се на право на једнократну помоћ за задовољавање основних животних потреба као и за лечење и набавку лекова.

Подаци говоре да је све већи број породица којима је ово право неопходно.

Током прошле године поднето је 20 одсто више захтева у односу на 2017., а чак 45 одсто више у односу на 2016. годину.

Тако је за реализовање свих права, Град у прошлој години издвојио око 56 милиона динара.

Према подацима крагујевачког Центра за социјални рад, све је већи број Крагујевчана који се обраћају за материјалну помоћ.

Ипак у Центру кажу да помоћ добијају најсиромашнији, али је још увек велики број оних који су у тешком материјалном стању, а нису остварили ово право.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *