Све већи број оболелих од дијабетеса

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса, Институтут за јавно здравље, у сарадњи са здравственим установама, локалном самоуправом и компанијом “Призма”, организовао је бесплатне провере здравља.

У тржници на Аеродрому грађани су могли бесплатно да провере основне здравствене параметре, а да измере шећер у крви и крвни притисак и утврде ризик за настанак дијабетеса типа 2 Крагујевчани су могли и у апотекама Ђурђевдан, 1. мај и Застава.

Поводом овог дана, на иницијативу града Крагујевца, Споменик стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама и крст на уласку у град су, симболично, осветљени плавом бојом.

Дијабетес изазива и тешка оштећења бубрега, ризик за настанак слепила је 25 пута је већи, болест оштећује нервне завршетке.

Зато шећерна болест захтева сталну и квалитетну контролу.

Дијабетес типа 2 је тешка системска болест која угрожава цео организам.

Она убрзава пропадање крвних судова и увећава ризик од појаве тромба и зачепљења.

Отуда дијабетичари седам пута чешће обољевају од срчаних болести, а пет пута чешће доживљавају инфаркт миокарда, напрасну смрт и мождани удар.

Скретање пажње јавности на могућност примарне превенције дијабетеса, као и на сложеност здравствених и социјалних последица овог обољења, основни је циљ обележавања Светског дана борбе бротив шећерне болести.

Циљ је да се општој популацији, као и особама које носе ризик за обољевање од дијабетеса едукацијом помогне у превенцији, као и да се укаже на величину проблема.

Истовремено, особама које већ болују од дијабетеса потребно је проширити знања о самој болести и о развоју могућих компликација.

Процењује се да око 150 милиона људи у свету болује од дијабтеса, а очекује се да ће се број оболелих у наредних 25 година удвостручити.

Велики број дијабетичара, због благих симптома, не зна да су оболели, па на сваког оболелог долази по једна особа која не зна да има дијабетес.

Охрабрује чињеница да се применом превентивних интервенција, добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите, обољевање и умирање од дијабетеса може смањити.

Релативно мале промене у начину живота, укључујући усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине, смањују ризик за настанак дијабетеса за више од 50 процената.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.