Свечано обележен наставак изградње Центара изврсности у Крагујевцу

Са најсавременијом опремом наши научници ће имати најбоље услове за проучавање матичних ћелија и њихову употребу за лечење људи, истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић који је присуствовао свечаном обележавању наставка радова на изградњи Центара изврсности у Крагујевцу.

Поред министра, свечаности су присуствовали градоначелник Крагујевца, Никола Дашић, ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Душан Ковачевић, као и бројне званице и гости.

Изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, која је почела у децембру 2015. године, па прекинута, коначно је настављена као део пројекта Истраживање и развој у јавном сектору чији је промотер Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Са Центром изврсности, Крагујевац, али и Србија, ће постати центар биотехнологије, биоинжењерига и свега што се тиче медицинских наука, односно технологије у медицини.

Наши научници ће имати најбоље услове за проучавање матичних ћелија и њихову употребу за лечење људи.

Центар изврсности Универзитета у Крагујевцу је научна установа од националног значаја, али ће и град Крагујевац поставити на научну мапу Европе.

Центар ће функционисати у саставу Факултета медицинских наука у Крагујевцу, али ће за развој науке служити истраживачима не само из области медицине и биомедицине, већ и из области биологије, хемије, техничких и инжењерских наука, биомедицинског инжењеринга као и других научних области.

Гради се у близини Ректората и вишенаменски је објекат површине од око 11 и по хиљада квадрата.

Укупна вредност инвестиције за изградњу и опремање Центара изврсности износи 18 милиона евра.

Новац је обезбеђен из кредита Европске инвестиционе банке, а у финансирању учествују и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, локална самоуправа и Универзитет у Крагујевцу. Рок за завршетак радова је 365 дана.

Обележавању наставка изградње Центара изврсности претходила је свечаност на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, где је министар Ружић уручио индексе студентима прве године интегрисаних академских студија медицине.

Нову генерацију студената на Факултету медицинских наука поздравио је декан проф. др Владимир Јаковљевић.

Бруцоши који су ове године уписали Факултет медицинских наука у Крагујевцу престављају 45. генерацију студената, а до данас је ова високошколска установа дала 4318 дипломираних доктора медицине.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *