Свечаном академијом ПМФ обележио пола века постојања

Свечаном академијом у Књажевско–српском театру, крагујевачки Природно-математички факултет обележио је пола века постојања и рада.

Руководство ПМФ-а се, на свечаности, захвалило институцијама и појединцима који су им помагали у раду, али и учествовали у стварању ове престижне научно-образовне установе.

Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу је образовна и научна институција, која већ 50 година окупља студенте, талентоване младе људе, посвећене науци.

Професори ПМФ-а су истакнути чланови Српске академије наука и уметности и носиоци важних друштвених функција.

Честитајући јубилеј, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Ивица Радовић, је рекао да очекује да ПМФ, у наредним деценијама, иновира нове студијске програме и унапређује квалитет наставе и научно-истраживачког рада.

У име града, присутнима се обратио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца, који је нагласио да је Природно-математички факултет постао призната научно- истраживачка установа, како у земљи тако и у свету.

Природно-математички факултет у Крагујевцу основан је као Одељење Природно-математичког факултета у Београду, октобра 1972.

Исте те године уписана је прва генерација студената математике, биологије и физике, а годину дана касније почела је са радом и студијска група за хемију.

Одељење је априла 1976. године прерасло у самостални факултет који је, удруживањем са још пет факултета и два института, постао један од оснивача Универзитета Светозар Марковић, данас Универзитета у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *