Свет се сећа жртава Холокауста

Обележавање Међународног дана сећања на холокауст у Крагујевцу, организовано је у Музеју „21. октобар“, отварањем изложбе Јеврејеског истроијског музеја у Београду „Јевреји Србије – официри војске Краљевине Србије,

представљањем књиге „Обични људи – добровољни џелати“, подсећањем на догађаје из 19. века који су будили грађанску свест и разговором о идеологији мржње, пропаганде и васпитања које је претходило погрому ове заједнице.

„Холокауст – наслеђе фашизма 2“ је назив овогодишње манифестације.

Међународни дан сећања на жртве холокауста у крагујевачком музеју почео је подсећањем на догађај из 19. века, када су становници Крагујевца написали петицију да би заштитили суграђанина, Јеврејина од протеривања, о чему је говорио писац Ненад Глишић.

У настваку је уследило подсећање на идеологију која је омогућила прогон једног народа.

У холу музеја, на изложби отвореној истим поводом, Александар Гаон, потрепедседника Савеза јеврејских општина Србије затекао је и слику оца.

Маифестација је први пут организована прошле године.

Институт за филозофију и друштвену теорију при Универзитету у Београду један је од партнера на пројету.

Програм су подржали поред локалне самоуправе, Школска управа Крагујевца и Центар за усавршавање наставника.

Извештава новинарка РТК Снежама Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *