Светска недеља дојења

Светска недеља дојења сваке године обележава се прве недеље у августу. Глобална капања одржава се у 170 земаља света са циљем подизања друштвене свести о значају и предностима дојења, и унапређења заштите здравља мајки и детета.

Институт за јавно здравље Крагујевац спроводи кампању обележавања Светског дана дојења, а са почетком нове школске године биће организован литерани и ликовни конкурс на коме могу учествовати предшколци и основци. На задату тему деца ће одговорити својим виђењем биолошке везе са мајкама.

Светска недеља дојења обележава се у 40 недељи у години зато што трудноћа просечно траје 40 недеља.

Дојење је најбољи начин да се новорођеним бебама дају хранљиве материје које су им неопходне за раст и развој.

Кампања је прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих неколико месеци новорођене бебе као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану у каснијим месецима живота бебе.

Ове године Светски дан дојења обележава се под слоганом “Дојење темељ живота” чиме се указује на значај промоције дојења и едукације мајки које доје своје бебе.

Ове године Институт за јавно здравље у сарадњи са Школском управом Крагујевац и Предшколским установама организовао је литерарно ликовни конкурс. Малишани ће кроз цртеже и писану реч показати којико је мајчино млеко значајно за сваку бебу. Најбољи радови биће награђени.

Обележавање Светске недеље дојења само је повод да се покрене иницијатива и истакне значај здравог начина исхране новорођених беба.

Значај мајчиног млека има веома важну улогу у животу сваке бебе а први подој и додир коже новорођенчета и мајке стручњаци незванично наводе и као прву природну вакцину која је изузетно богата хранљивим материјама и антителима.Тако се на најбољи нашин формира имунолошки систем беба који је врло важан у даљем животу деце.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *