Светске премијере дела композиторке Војне Нешић

На два изузетно запажена концерта у Белгији и Италији, крајем новембра, премијерно су изведена дела истакнуте српске композиторке, Крагујевчанке проф. Војне Нешић.

У италијанском граду Ланчано изведена је Молитва за витеза, соло за виолину, у извођењу Љубице Јовановић, док је на фестивалу Осмосе у Белгији, који је ове године носио поднаслов На путевима Рахмањинова, 26. новембра, публика била у прилици да премијерно слуша Ta mort, Seigneur за виолончело и клавир.

Након великих светских премијера, у Кући Ђуре Јакшића, а поводом прославе 20 година постојања фестивала Жене у музици одржан је интернационални концерт Млади света за радост и мир, где су љубитељи нота били у прилици да чују музику младих композитора и извођача на путевима уметности и етно извора, уз српске премијере дела композиторке Војне Нешић, која је оснивач и председник огранка међународне асоцијације Жене у музици и организатор и уметнички директор истоименог такмичења.

Војна Нешић је аутор бројних композиција за различите саставе које су извођене широм бивше Југославије, као и у Мајамију, Перуђи, Хајделбергу, Лос Анђелесу, Лондону, Болоњи, Минхену, Барију, Манхајму.

Једини је композитор са Балкана чије су две композиције објављене у немачкој енциклопедији Клавирска музика композиторки од 17. до 20. века.

Године 1994. биографија јој је објављена у престижној енциклопедији The New Grove Dictionary of Women Composers.

Добитница је више награда за композицију на домаћим и међународним конкурсима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *