Светски дан борбе против сиде: Мање тестираних због епидемије

Од кључне важности је да сви који су имали ризичне контакте што пре сазнају свој ХИВ статус тестирајући се, упркос ситуацији изазваној пандемијом корона вируса, указала је Унија организација Србије које се баве заштитом особа које живе са АИДС-ом, поводом 1. децембра – Међународног дана борбе против ХИВ-а.

Ове године, све превентивне акције су редуковане због ситуације са Ковидом 19 и реализоваће се онлајн.

Изузетно је важно да оболели од ХИВ-а и особе у ризику од инфекције наставе да, кроз постојеће и нове програме, добијају сву подршку која им је неопходна, од саветовања до унапређења лечења, доступности неге и борбе против стигматизације.

Ова година је била изазов за све јер, како кажу чланови крагујевачке омладине ЈАЗАС-а, нису могли да реализују бројне активности које су планирали.

За разлику од претходних, ове године је било мање тестираних, па актуелни епидемиолошки подаци нису релеванти.

Од 1. јануара 2020. године, до 20. новембра, на нивоу Србије, идентификовано је 55 ХИВ позитивних особа, што је три пута мање него 2019. године.

Свако ко жели да се инфомрише или тестира, може да се обрати Омладини ЈАЗАС-а у Крагујевцу, преко фејсбук странице или путем телефона, и тако закаже свој долазак, али уз поштовање свих прописаних мера.

Омладина ЈАЗАС-а Крагујевац и ове године Награду за допринос у ХИВ превенцији додељује крагујевачком Институту за јавно здравље.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *